LOGO Johans Vin och mat till telefonwebb

ÖVRIGA RECEPT

Sommarsallad

med kyckling eller röding

4 kycklingfiléer eller rödingfiléer
1 burk vita eller svarta bönor, ca 400 g
1 färsk lök
2 msk rapsolja
1 tsk fransk senap 
2 krm salt
1 krm svartpeppar
1 liter blandad grönsallad
3 tomater
2 1/2 dl kall sås vitlök & gräslök

 Gör så här: 
Skölj bönorna i kallt vatten och låt rinna av. Skala och skiva löken tunt. Blanda olja, senap, salt och peppar i en skål och rör ner bönor och lök. Låt marinera ca 10 min. Riv salladen och skär tomaterna i bitar. Blanda ner i skålen. Häll upp salladen på ett stort fat. Strö gärna över rostade nötter, mandel eller frön. Salta och peppra kycklingen eller fisken och stek i panna. Fördela den över salladen.Servera med såsen.

Tips! Salladen blir extra krispig om du sköljer och lägger den i kylen några timmar i en plastpåse. 

 

Chilibiffsallad

med melon och lantbröd

500 g innanlår, strimlat
1 1/2 msk flytande matfett
salt och svartpeppar
200 g nätmelon, tärnad 2x2 cm
200 g honungsmelon, tärnad 2x2 cm
200 g grodskinnsmelon, tärnad 2x2 cm
1 röd chili, hackad
röd och grön romansallat, delad
4 tjocka skivor lantbröd, i bitar
2 msk olivolja
1 krm cayennepeppar
300 g färskpotatis, kokt, i bitar
sangogroddar/ valfria groddar

Dressing:
1 msk olivolja
2 msk citronsaft
2 msk vatten
salt och svartpeppar

Gör så här:
Fräs köttet i matfett och krydda. Låt melontärningarna dra tillsammans med chili. Dela sallaten i mindre bitar. 
Skär brödet i grova bitar och vänd dem i olja och peppar. Stek dem gyllenbruna i stekpanna och låt svalna. Dela de större potatisarna i bitar. 
Blanda ingredienserna till dressing.
Blanda kött med melon, sallat, bröd och potatis. Häll över dressing och blanda. Strö över groddar.  

Midsommarmatjes

300 g matjessill, hackad
0,5 st rödlök, hackad
2 st ägg, kokta och hackade
150 g färskpotatis, kokt och fint tärnad
1 dl majonnäs
2 dl creme fraiche
0,5 st lime, pressad saft från
1 dl gräslök, finhackad
0,5 tsk salt
1 krm vitpeppar från kvarn

Gör så här: 
blanda samman allt och smaka av!

Servera med:
knäckebröd
50 g löjrom
färsk dill 

Gubbröra

på klassiskt vis

1 burk ansjovisfilé
4 st ägg, hårdkokta
1 st rödlök, finhackad
1 dl gräddfil
0,5 dl dill, färsk
1 msk kaviar, Kalles
4 st salladsblad
2 st tomater, skivade
Kaxing från Kaxås vedugnsbageri

 Gör så här:
1. Hacka ägg och ansjovis.
2. Blanda med rödlök, gräddfil, dill och kaviar. 
3. Lägg upp på kaxing med lite strimlad sallad och tomater till.