FÖRRÄTTER
Örtsoppa
med halstrad pilgrimsmussla och rostad cocktailtomat
Örtsoppa med tillbehör
2 hönsbuljongtärningar
7½ dl vatten
3½ dl grädde
1 knippa bladpersilja
1 kruka basilika
50 gr bladspenat
2 dl vatten + 2 krm salt
25 gr smör
1 äggula
saften av en ½ citron
salt och peppar
Gör så här:
1. Koka upp vatten och grädde, smula ner buljongtärningarna och sjud utan lock till hälften återstår.
2. Plocka bladen från örterna. Förväll dem tillsammans med spenaten i 2 minuter. Mixa med ½ dl av kokvattnet till en slät puré.
3. Rör ihop äggulan med smöret.
4. Blanda ner citronsaften och örtpurén i soppan. Hetta upp och smaka av. Mixa i smörblandningen innan serveringen.
Cocktailtomater 5 st
1 msk olivolja
salt och socker
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Olja en ugnsform. Dela tomater i hälften och lägg i formen. baka mitt i ugnen ca 30 minuter. Salta och sockra.
4 stora pilgrimmsmusslor
salt och olivolja
Gör så här:
Hetta upp oljan i en stekpanna.
Salta musslorna lätt och halstra dem max 1 min/ sida.
Servera soppan med musslan i mitten, soppan runt om och tomaten på toppen av musslan.
Laxcarpaccio
med saffranssås
4 stora skivor gravad lax
1 gul lök, finhackad
smör
1 dl apelsinjuice, konc
1 paket saffran
1 burk creme fraiche
Sås:
Hacka den gula löken fint. Fräs försiktigt i en kastrull. Tillsätt saffran och apelsinjuicen. Ta av kastrullen från spisen och häll i creme fraiche. Rör runt och smaksätt med salt och peppar.
Lägg ut laxskivorna på tallrik och rippla såsen över. Garnera med dillvippor.
Midsommarmatjes
300 g matjessill, hackad
0,5 st rödlök, hackad
2 st ägg, kokta och hackade
150 g färskpotatis, kokt och fint tärnad
1 dl majonnäs
2 dl creme fraiche
0,5 st lime, pressad saft från
1 dl gräslök, finhackad
0,5 tsk salt
1 krm vitpeppar från kvarn
Gör så här:
blanda samman allt och smaka av!
Servera med:
knäckebröd
50 g löjrom
färsk dill
Gubbröra
på klassiskt vis
1 burk ansjovisfilé
4 st ägg, hårdkokta
1 st rödlök, finhackad
1 dl gräddfil
0,5 dl dill, färsk
1 msk kaviar, Kalles
4 st salladsblad
2 st tomater, skivade
Kaxing från Kaxås vedugnsbageri
Gör så här:
1. Hacka ägg och ansjovis.
2. Blanda med rödlök, gräddfil, dill och kaviar.
3. Lägg upp på kaxing med lite strimlad sallad och tomater till.
Varmrökt rödingmousse
på Husåbröd
400 gr varmrökt röding, benfri
3-4 dl creme fraiche 34%
1-2 msk tomatpuré
citronsaft av färsk citron
½ dl hackad gräslök
salt och peppar
2 blötlagda gelatinblad
Gör så här:
Kör fisken med 2 dl creme fraiche i matberedare till mosig konsistens, "späd" med mer creme fraiche tills moussen är slät och len. tillsätt tomatpuré för färgens skull. Rör i gräslöken. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
Smält gelatinbladen i kastrull på låg värme. Ta lite av moussen och blanda i katrullen med gelatinet. Rör om och blanda ordentligt. Häll över blandningen i moussen och blanda snabbt så det inte sätter sig. Häll i portionsformar eller i stor form. Ställ i kyl över natten.
Servera på ett gott knäckebröd, exempelvis Husåbröd.
Kaninlår
med salami- och tomatfyllning
2 urbenade kaninlår
50 gr god salami
6 soltorkade tomater
1 litet knippe bladpersilja
Salt och peppar
Gör så här:
1. Platta ut låren och lägg på en plastfilm. Salta lätt och peppra.
2. Finhacka salami, tomater och persilja. Bind ihop med en skvätt olivolja.
3. Fyll låren med blandningen och rulla ihop som en smällkaramell. Låret ska bli som en tjock korv. Linda aluminiumfolie runt rullen.
4. Baka av rullen i 125 graders ugn till 62 graders innertemperatur. Ta ut och låt svalna i foliet.
5. Servera i skivor till en krämig risotto.
