LOGO Johans Vin och mat till telefonwebb

VARMRÄTTER

Helstekt hjortfilé

med svamp, svartrot och rosmarinsky

500 gr hjortfilé
salt, peppar
smör

Gör så här:
Putsa köttet. Dela det i fyra bitar. Salta och peppra. Bryn i smör. Efterstek i 100 graders ugn till 58 graderinnertemp. Ta ut och låt vila övertäckt ca 10 minuter. Vid servering, dela köttet i två bitar och servera med grönsaker och sås.


Rosmarinsky
300 gr ostronskivling
½ gullök
1 vitlöksklyfta
1 morot
5 dl vatten
2½ msk vilt fond, konc
1½ dl rött vin
1 kvist färsk rosmarin
maizena till redning
socker, soja och svartpappar

Gör så här:
Skär bort foten på svampen. Spara hattarna. grovhacka resten och lägg i kastrull. Hacka lök och vitlök. Skär moroten i bitar. Lägg dem i kastrullen. Häll på vatten, vin, fond och rosmarin. Sjud under lock ca 30 minuter. Sila och koka ihop till ca 3 dl. Red av och smaka av med socker, soja och peppar.

Grönsaker
200 gr svartrot
1-2 msk citronsaft
1 sötpotatis, ca 150 gr
4 salladslökar
svamphattarna
2 msk olivolja
salt och peppar

Gör så här:
Skala och dela svartroten i 3 cm bitar. Lägg i citronvatten. Skala och dela sötpotatisen 2x2 cm kuber. blanchera svartroten 2 minuter, tillsätt sötpotatisen och koka yterligare 3-4 min. Häll av. Strimla löken. Skär svamphattarna i mindre bitar och fräs i ca 3 minuter. Tillsätt svartrot, potatis och lök, stek vidare under omrörning. smaka av.

Servera det delade köttet med grönsaker och sky.

Lammfärs

med kornotto

1 msk smör till stekning
500 g lammfärs
0,5 gul lök
 2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
4 msk ströbröd
1 dl mjölk 3%
2 ägg
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
100 g fetaost 

Gör så här: 
Sätt ugnen på 175 grader. Skala och finhacka lökarna. Svetta löken i olivoljan, låt svalna. Rör ihop ströbröd och mjölk. Blanda lammfärsen med löken, ströbrödsmjölken, ägg, salt och svartpeppar. Smula försiktigt i fetaosten. Forma fyra biffar och stek gyllenbruna i smöret. Baka färdigt i ugnen 10 minuter.

Sommarsallad

med kyckling eller röding

4 kycklingfiléer eller rödingfiléer
1 burk vita eller svarta bönor, ca 400 g
1 färsk lök
2 msk rapsolja
1 tsk fransk senap 
2 krm salt
1 krm svartpeppar
1 liter blandad grönsallad
3 tomater
2 1/2 dl kall sås vitlök & gräslök

 Gör så här: 
Skölj bönorna i kallt vatten och låt rinna av. Skala och skiva löken tunt. Blanda olja, senap, salt och peppar i en skål och rör ner bönor och lök. Låt marinera ca 10 min. Riv salladen och skär tomaterna i bitar. Blanda ner i skålen. Häll upp salladen på ett stort fat. Strö gärna över rostade nötter, mandel eller frön. Salta och peppra kycklingen eller fisken och stek i panna. Fördela den över salladen.Servera med såsen.

Tips! Salladen blir extra krispig om du sköljer och lägger den i kylen några timmar i en plastpåse. 

 

Lammkotlett provencale

med sparris och potatissallad

1 kg enkla lammkotletter med ben
1 1/2 msk flytande matfett
200 g färsk grön sparris
salt
600 g kokta potatisar, i bitar
ekbladssallat
1 röd lök, tunt skivad
2 bifftomater, skivade 
3 msk stor kapris
rivet skal av 1/2 citron
grovmalen svartpeppar
några kvistar färsk timjan
vitlöksgroddar

Marinad:
2 msk rapsolja
2 msk citronsaft
2 msk soja 
1 vitlökssklyfta, riven

Dressing:
1 msk olivolja
2 msk citronsaft
2 msk vatten
salt och vitpeppar

Gör så här:
Blanda ingredienserna till marinaden och marinera köttet minst 1 tim. Blanda ingredienserna till dressing
Förväll sparrisen i saltat vatten och kyl i kallt vatten. Stek köttet i matfett. Blanda alla ingredienser till salladen, krydda med peppar.
Placera köttet ovanpå salladen och dekorera med timjan och vitlöksgroddar.    

Marinerad lammrostbiff

med jordgubb- och dinkelsallad

2 dl dinkel, helkorn
500 g lammrostbiff, strimlad
1 1/2 msk rapsolja

Marinad:
2 msk flytande honung
1 msk kinesisk soja
1/2 msk rödvinsvinäger
300 g färska jordgubbar, delade
saft och skal av 1 lime
200 g sockerärter
100 g sallatsblad 
2 avokador, tärnade
1 knippe rädisor, tunt skivade
1 knippe vårlök, strimlad

Dressing:
1 msk olivolja
2 msk limesaft
2 msk vatten
salt och vitpeppar
4 jordgubbar, mosade

 Förberedelser:
Skölj dinkeln och blötlägg i varmt vatten 1 timme. Koka ca 30 minuter tills kornen är mjuka och låt svalna.

Blanda ingredienserna till marinaden och marinera köttet minst 30 minuter. 
Blanda ingredienserna till dressing.
Låt jordgubbarna dra med limesaft och skal en stund. 
Förväll ärterna i kokande vatten någon minut. Spola i kallt vatten. 
Stek köttet. 

Uppläggning:
Lägg sallatsbladen på ett stort fat. Fördela dinkelkorn, avokado, rädisor och vårlök ovanpå. Toppa med jordgubbar och kött. Droppa dressingen över före servering.  

Chilibiffsallad

med melon och lantbröd

500 g innanlår, strimlat
1 1/2 msk flytande matfett
salt och svartpeppar
200 g nätmelon, tärnad 2x2 cm
200 g honungsmelon, tärnad 2x2 cm
200 g grodskinnsmelon, tärnad 2x2 cm
1 röd chili, hackad
röd och grön romansallat, delad
4 tjocka skivor lantbröd, i bitar
2 msk olivolja
1 krm cayennepeppar
300 g färskpotatis, kokt, i bitar
sangogroddar/ valfria groddar

Dressing:
1 msk olivolja
2 msk citronsaft
2 msk vatten
salt och svartpeppar

Gör så här:
Fräs köttet i matfett och krydda. Låt melontärningarna dra tillsammans med chili. Dela sallaten i mindre bitar. 
Skär brödet i grova bitar och vänd dem i olja och peppar. Stek dem gyllenbruna i stekpanna och låt svalna. Dela de större potatisarna i bitar. 
Blanda ingredienserna till dressing.
Blanda kött med melon, sallat, bröd och potatis. Häll över dressing och blanda. Strö över groddar.  

Kanin

med grillade tomater

Det går utmärk att ersätta kaninen med kyckling, helst en frigående kyckling. 

1 kanin skuren i 14 bitar (ca 1,5 kg) 
       4 tomater
       140 gr gröna oliver utan kärnor 
        2 tsk kapris
        7 italienska sardellfiléer i olivolja
        2 vitlöksklyftor 
         2 kvistar slätbladig persilja 
         1/2 dl ströbröd 
         1 dl vitt vin 
         olivolja extra vergine 
         salt 
         nymald svartpeppar 

1. Skala och skär vitlöken i skivor. Hetta upp 3 msk olivolja i en stor stekpanna (lättast med en teflonpanna) fräs vitlöken försiktigt tills den blir mjuk utan att ta färg.
 2. Tillsätt sedan kaninbitarna och stek i ca 10 min. Vänd bitarna så att de steks på alla sidor. 
3. Häll på vinet, och höj temperaturen, stek i ytterligare 10 min tills vinet evaporerats. 
4. Tillsätt 1/2 dl vatten och sätt på ett lock, sänk värmen till lägsta temp och låt koka sakta i ca 1 timme. Vänd bitarna med jämna mellanrum och tillsätt vatten om det skulle bli för torrt. 
5. Sätt på grillen i ugnen. Tvätta och torka tomaterna och skär varje tomat i 8 klyftor. Lägg sedan klyftorna i en stor ugnssäker form där även kaninbitarna får plats när dom är färdigstekta. Strö över ströbrödet och häll till sist på ca 2 msk olivolja. Grilla i ca 15 min, tills tomatklyftorna fått färg. 
6. Ta ut tomaterna och sätt ugnen på 210°. Ta upp kaninbitarna ur stekpannan och blanda ner dem i den ugnssäkra formen med tomatklyftorna. 
7.  Stek upp sardellfiléerna i 3 msk olivolja. När sardellerna smält blanda ner oliverna och kaprisen. 
8.  Häll blandningen över kaninen och tomatklyftorna, salta och peppra efter behov, blanda väl och ställ in formen i ugnen i ca 10 min.
 9.  När allt fått lite färg ta ut formen och strö över lite hackad persilja. Servera.